ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Εβδομαδιαίος, Σταθερός Κύκλος Μαθημάτων

Κλασικός Χορός     παιδιά, έφηβοι / ενήλικοι
Ο κλασικός χορός, αποτελεί τη βάση κάθε ουσιαστικής εκπαίδευσης στον χορό. Ως το πλέον δομημένο είδος χορού, στηρίζεται στην ανάπτυξη και καλλιέργεια στοιχείων όπως η αρμονία, η μουσικότητα, η πειθαρχία, η δύναμη, ο πλήρης έλεγχος των κινήσεων, η σωστή τοποθέτηση και η ευθυγράμμιση του σώματος. Το μάθημα συνδυάζει τεχνικές από τα δύο βασικά συστήματα κλασικού μπαλέτου, το Αγγλικό (RAD), και το Ρώσικο (Vaganova).

Σύγχρονος Χορός     παιδιά, έφηβοι / ενήλικοι
Η προσέγγιση του χορού μέσα από μια βαθύτερη γνώση του σώματος και των ιδιαιτεροτήτων του, μέσα από τη διεύρυνση και εξέλιξη της αντίληψης και της προσωπικότητας, την αίσθηση του χώρου και του χρόνου, τη χρήση διαφορετικών δυναμικών και ποιοτήτων, τη μετατόπιση του βάρους μέσω της αναπνοής, την εκφραστικότητα και τη φαντασία. Με αφετηρία τις τεχνικές Release, αλλά και επιρροές από κάθε έκφανση της σύγχρονης κινητικής έκφρασης, η φυσική, καθημερινή κίνηση, η διαχείριση της ενέργειας και η ανεμπόδιστη ροή της, οργανώνονται σ’ ένα είδος κίνησης και χορού που έφερε την επανάσταση σε όλα τα αυστηρά δομημένα συστήματα και απελευθέρωσε το σώμα και τη δημιουργικότητα των χορευτών σε όλο τον κόσμο. Το μάθημα εξελίσσεται συγχρόνως και μέσα από την τεχνική του Contact Improvisation, που φέρνει το σώμα σε επαφή με τον χώρο και με τα άλλα σώματα. Η επαφή, χτίζεται μέσα από την εμπιστοσύνη, τη διερεύνηση των ορίων του σώματος, τον συντονισμό και τις διαφορετικές χρήσεις του βάρους, σε αναζήτηση διαλόγου και ανεξάντλητων μορφών κινητικής συνύπαρξης. Αναπόσπαστο κομμάτι κάθε μορφής τέχνης και δημιουργίας, ο αυτοσχεδιασμός, αποτελεί επίσης σημαντικό κομμάτι του μαθήματος καθώς ανοίγει το πεδίο εξερεύνησης και καλλιέργειας όλων των εκφραστικών μέσων με πρωταρχικό υλικό την ιδιαιτερότητα και τη διαφορετικότητα του κάθε ατόμου.

Δημιουργικός Χορός     ενήλικοι
Ένα μάθημα ανοιχτό στη φαντασία, την ευαισθησία, τη διαφορετικότητα και την καλλιτεχνική έκφραση. Όλα τα στοιχεία του χορού (σώμα, χώρος, χρόνος, ενέργεια) προσεγγίζονται και καλλιεργούνται μέσα από τη δομημένη εξερεύνηση της κίνησης και με σεβασμό στις ατομικές ιδιαιτερότητες. Το σώμα απελευθερώνεται και ενδυναμώνεται, ενώ συγχρόνως γίνεται πιο επιδέξιο και πιο δημιουργικό. Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να συνθέσουν τον δικό τους προσωπικό χορό, να μοιραστούν και να συνδημιουργήσουν μέσα στην ομάδα. Το μάθημα απευθύνεται σε ώριμους ενήλικες.

Μοντέρνος Χορός - Jazz     έφηβοι / ενήλικοι
Στο μάθημα διδάσκονται βασικά στοιχεία από τις τεχνικές των José Limón, Martha Graham και Merce Cunningham, ιδρυτών του μοντέρνου χορού και πρόδρομων του σύγχρονου χορού, με σκοπό μεταξύ άλλων την ενδυνάμωση του πυρήνα του σώματος, τη μελέτη του ρυθμού και της ακρίβειας, της σπειροειδούς κίνησης, της αιώρησης και της απομόνωσης. Το μάθημα έχει στόχο επίσης την απόλυτη αρμονία της κίνησης με τη μουσική, όπως και του χορού με τη θεατρικότητα. Περιλαμβάνει ασκήσεις και χορογραφίες που συνδυάζουν στοιχεία από τον μοντέρνο χορό και το μιούζικαλ.

Ακροβατικά σε ζευγάρια      έφηβοι / ενήλικοι
Μάθημα που μας εισάγει στον μαγικό κόσμο της ακροβασίας, επικεντρώνει την προσοχή μας στην ισορροπία, τη δύναμη και την ευλυγισία, ενώ παράλληλα βασίζεται στη συνεργασία και την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους δύο παρτενέρ. Περιλαμβάνει προθέρμανση, ενδυνάμωση, ακροβατικές ασκήσεις, λαβές και αναρρίχηση πάνω σε σώμα, αποθεραπεία.

Κίνηση - Ενδυνάμωση - Stretching     έφηβοι / ενήλικοι
Μάθημα που στοχεύει στην εκγύμναση, την ευλυγισία και το λύσιμο του σώματος, μέσα από διατάσεις, ασκήσεις αντοχής και ενδυνάμωσης, με ενσωμάτωση βασικών ακροβατικών στοιχείων και απλών κινητικών συνδυασμών.

Ορθοσωμική Γυμναστική / Props     έφηβοι / ενήλικοι
Ένα πρόγραμμα σωματικής άσκησης με το οποίο, δίνοντας έμφαση στην αναπνοή και τη συνειδητή κίνηση, επιτυγχάνεται αύξηση της μυϊκής αντοχής και δύναμης, βελτίωση της ελαστικότητας των μυών και της ευκαμψίας των αρθρώσεων, χαλάρωση των μυϊκών εντάσεων, πιο λειτουργική και εργονομική κίνηση. Σαν συνέπεια, το σώμα απαλλάσσεται από τις περιττές εντάσεις και τους τυχόν πόνους που αυτές προκαλούν, αποκτά ορθότερη στάση και ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις καθημερινές απαιτήσεις.
Στο μάθημα Props, οι στόχοι της ορθοσωμικής γυμναστικής επιτυγχάνονται με τη χρήση του foam roller ή της fitness ball. Η αστάθεια που προσφέρουν τα συγκεκριμένα όργανα είναι μια συνεχής πρόκληση για το σώμα, το οποίο κάθε στιγμή καλείται να ενεργοποιήσει και να ελέγξει πολλούς μυς ταυτόχρονα. Αναπτύσσεται έτσι η κινητικότητα, η ισορροπία, η δύναμη και η νευρομυϊκή συναρμογή. Η άσκηση πάνω στο foam roller, προσφέρει παράλληλα χαλάρωση των μυϊκών εντάσεων.

Yoga     έφηβοι / ενήλικοι
Yoga σημαίνει ένωση. Αποτελεί ένα μονοπάτι δίχως τέλος που μέσα από τη σωματική και νοητική άσκηση καταφέρνει να μας μεταφέρει στο παρόν. Η μέθοδος διδασκαλίας του Yoga Works περιλαμβάνει ροή Vinyasa και ευθυγραμμίσεις, σε συνδυασμό με προσεχτική αλληλουχία των Asana, έτσι ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν τις θεμελιώδεις γνώσεις που χρειάζονται για να αφουγκραστούν το σώμα τους με επιδεξιότητα, ακεραιότητα και ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα τιμούν τη μοναδικότητά τους. Βασικό στοιχείο της συγκεκριμένης μεθόδου είναι η συνειδητή και δυναμική πρακτική των Asana. Η χαρακτηριστική οπτική του Yoga Works αντλεί έμπνευση από τρία διαφορετικά συστήματα Yoga: την Ashtanga, την Iyengar και τη Vini.

Hip Hop      παιδιά, έφηβοι / ενήλικοι
Είδος τέχνης που γεννήθηκε στους δρόμους της Νέας Υόρκης στα τέλη της δεκαετίας του '70, από Αφροαμερικανούς εφήβους και εξελίχθηκε παράλληλα στον χώρο της μουσικής, του χορού και των γκράφιτι . Ο πρώτος, γνήσιος χορός Hip-Hop ήταν το Breaking, που ήταν επίσης ο πρώτος στον οποίο δόθηκε η ονομασία Street Dance. Παράλληλα, στο είδος αυτό, εντάσσεται το Popping και το Locking. Ο αυτοσχεδιασμός και το προσωπικό ύφος, αποτελούν τα κύρια συστατικά που ζωντανεύουν το πάθος σε όλα τα χορευτικά είδη του Hip-Hop που συναντάμε σε αυτό το μάθημα.

Κύκλος μαθημάτων Feldenkrais/ Ενδυνάμωση      ενήλικοι
Μάθημα σωματικής επανεκπαίδευσης με στόχο τη βελτίωση της κινητικότητας και της λειτουργικότητας του σώματος. Με τη μέθοδο Feldenkrais, πρώτα επανεκπαιδεύουμε τη μυοσκελετική οργάνωση του σώματος που είναι απαραίτητη για μια λειτουργική κίνηση και σε δεύτερο επίπεδο τη σταθεροποιούμε με στόχο την ενδυνάμωση. Ωφελεί όσους πάσχουν από νευρομυοσκελετικούς και χρόνιους πόνους και όσους επιθυμούν να διευρύνουν τις κινητικές τους ικανότητες. Είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και δεν απαιτεί προηγούμενη εμπειρία στην κίνηση.

Διδασκαλία: Βάσω Γιαννακοπούλου, Ναμπίλ ελ Μπαράζ, Σταμάτης Μπενέτας, Θαλασσινή Νομικού, Μάντη Παπανδρέου, Αριάδνη Ψυχογιοπούλο

Σεμινάρια και Εργαστήρια
Επιμορφωτικά-Εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια θεωρητικού και πρακτικού περιεχομένου [παραστατικές, εικαστικές, πλαστικές τέχνες] προγραμματίζονται κατά τη διάρκεια όλου του έτους με εισηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σεμινάρια Χορού και Σεμιναριακοί κύκλοι: Προγραμματίζονται κατά τη διάρκεια όλου του έτους, σύμφωνα με τις ανάγκες, επιθυμίες και στόχους των υπευθύνων του Στούντιο αλλά και των μικρών και μεγάλων μαθητών του, με προσκεκλημένους δασκάλους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Open Jam     παιδιά / έφηβοι / ενήλικοι
Ανοιχτός αυτοσχεδιασμός σε κίνηση και ήχο, με αφετηρία την ελεύθερη έρευνα κίνησης και έκφρασης και τη συμμετοχή ζωντανής μουσικής. (ένα Σάββατο ή Κυριακή /μήνα)

Έναρξη εγγραφών: 25/09/2017
Έναρξη μαθημάτων: 02/10/2017

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 22810–80690, 6944–771449, 6973–792685

ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

• Καλλιτεχνικές Δράσεις και Εκδηλώσεις
• Akropoditi Dance Fest (Θεσμός που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2013 με την υλοποίηση του πρώτου Φεστιβάλ Χορού στη Σύρο)
• Παραστάσεις
• Βιβλιοθήκη και Ταινιοθήκη με υλικό σχετικό με τις παραστατικές και τις εικαστικές τέχνες
• Προβολές - Διαλέξεις
• Διάθεση του χώρου για προετοιμασία/πρόβες παραστάσεων καθώς και για πάσης φύσεως καλλιτεχνικές εκδηλώσεις
• Συνεργασίες και ανταλλαγές με καλλιτέχνες του εξωτερικού [Artistic Residencies]
• Σχεδιαστικές υπηρεσίες - Akropoditi Design Team [γραφιστικά, κοστούμια, σκηνικά]